il_sogno_di_ipazia.jpgDescripció del nostre projecte de muntatge

Encara que durant el viatge de tornada d'Elx, on vam actuar en últim lloc el curs passat, parlavem d'una altra idea, finalment, i gràcies a la sugerència de Mª Dolores, la nostra professora d'Arts Plàstiques, ens vam decidir a tirar endavant aquest muntatge sobre el darrer dia de la gran Hipàtia.
El guió original de Massimo Vicenzi, "Il sogno d'Ipazia", és un monòleg, on la pròpia filòsofa ens relata els principals moments de la seua vida durant les 24 hores prèvies a la mort a mans dels intolerants que la van condemnar.
A banda de la traducció del guió, la feina més delicada per a mi va ser la de dramatitzar els flashback per tal de ser representats per l'alumnat del grup. Acò em va portar al desdoblament d'Hipàtia en tres personatges: la que ens contarà el seu darrer dia de vida i morirà en escena, la que apareixera amb els seus deixebles protagonitzant fets tan destacables com el salvament de la biblioteca d'Alexandria i la petita que aprenia els ensenyaments de son pare. També, les veus en off, que a l'original llegeixen l'edicte imperial i la carta de Ciril autoritzant les persecucions, seran llegides en escena. Tant la traducció com l'adaptació del guió original les he fet amb l'exclusiva finalitat d'un ús didàctic per a treballar amb l'alumnat.
I tenint en compte, com ens va resultar de positiva la nostra participació en els Premis Compitalia de cara a marcar-nos un objectius i acomplir-los, i com que l'obra recreava un dels personatges més coneguts del món hel·lenístic, ens vam inscriure en l'activitat organitzada per Prósopon paral·lelament al Festival de Teatre Grecollatí Juvenil de Sagunt.
A continuació, a primers d'octubre, el grup de professors i alumnes del projecte vam donar publicitat al projecte dins del centre i vam iniciar un procés de "reclutament" d'alumnat disposat a treballar, ja que s'havien produit algunes baixes al grup, bé per haver acabat els estudis, bé per trasllat de centre, entre d'altres motius. Així doncs, vam organitzar un càsting, per valorar l'interés dels que volien participar, i bàsicament la seua disposició d'adaptar-se al projecte. Com que amb els alumnes del curs passat es podien cobrir els papers principals, els incorporats de nou van formar el grup de deixebles que segueixen a Hipàtia, un paper que els ha resultat molt satisfactori i els ha permés poc a poc ser uns més del grup.
El nostre pla de treball ha estat molt semblant al del curs passat: assajos a l'hora del patis durant el primer trimestre, un taller de teatre el dia 22 de desembre coincidint amb la Jornada cultural de Nadal, més assajos els dimecres per la vesprada al llarg del segon trimestre per estar llestos a finals de març per al concurs. En aquesta preparació dels actors ha estat inestimable la col·laboració entre d'altres de Santiago, Carme i Francesc (també tècnic d'il·luminació).
A diferència de l'anterior muntatge, ara voliem treballar més l'escenografia, amb la intenció de representar alguna cosa semblant a la biblioteca i al mateix temps voliem un cel estel·lat amb les constel·lacions tant estimades per la nostra científica. I ací és on Mª Dolores ha realitzat un treball magnífic, pintant un planisferi com a fons de l'escena que ha jugat un paper molt important, així com confeccionant una gran quantitat de volums per "recrear" el salvament de la biblioteca. (També gràcies als molts tubs que una bona amiga ens ha recollit).
Enguany ha estat Judith, la nostra professora de música, qui s'ha encarregat de la banda sonora i els efectes de so, que també en aquest muntatge ha tingut un paper més rellevant.
Pel que respecta al vestuari, he tornar a encarregar-me personalment del diseny i confecció, procurant centrar l'atenció en la indumentària de la protagonista, fent servir teles que li donaren força i llum.

De nou comptarem amb la col·laboració de Xelo, que, amb l'ajut d'alumnes seus, faran un reportatge de fotografia i video de la representació prèvia feta al centre que prometen ser de gran qualitat.

Bé, tot açò gràcies a que Santiago, el nostre "productor", va tornar a recolzar el projecte per al Program d'A.C. i E. C.

A més a més, hem tingut la sort de comptar amb la col·laboració d'altres membres de la comunitat escolar, des de consergeria ens han faciltat tot l'ajut requerit, altres professor i alumnes que ens han tirat una maneta, etc.

Mariló Limo
(Directora o Coordinadora del grup, vosaltres mateixos)